DEN VITA KOKBOKEN Våga dyka djupare i havets skafferi!Åsa Domeij har ordet Tips från Pär i fiskdisken Desirée Jaks lagar gös Fiskspett Ceviche från foodtrucken Andreas fisktacos Några vitfiskar Calle Sotos lutfisk Recept från dietisten Fiskbullar med nudelwok Ungsbakad Alaska pollock Ät fler fisk – våga prova nytt! Fisklasagne i airfryer Fiskgryta till småttingar Varför MSC? 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 26 28 30 INNEHÅLL3 I min roll som hållbarhetschef på Axfood är det avgörande att se till att våra kunder alltid kan göra ett enkelt och bra val. Det handlar om att våga testa nya arter, för utan den förändringen riskerar vi att inte ha friska hav i framtiden. Förra året bytte Axfood ut Garants frysta rödspättafiléer mot filéer av gulskädda – ett smart drag för både havet och dina smaklökar! Detta gör vi för att minska trycket på rödspättan samtidigt som vi erbjuder kunderna en lika god, prisvärd och hållbar fiskupplevelse. Gulskäddan har samma fasta, vita kött och goda smak som rödspättan, så skillnaden märks knappt på tallriken – men gör stor skillnad för havet! Vi är stolta över att kunna erbjuda ett hållbart MSC-märkt alternativ, så att man kan njuta av plattfisk med gott samvete även i framtiden. ÅSA DOMEIJ HAR ORDET Åsa Domeij, Hållbarhetschef Axfood5 Fråga alltid efter MSC-märkt fisk i din butik. All sjömat med MSC-märket går att spåra tillbaka till det hållbara MSC-certifierade fisket. Fråga personalen om vad som är mest prisvärt och i säsong just nu! Detsamma gäller tillbehören. Att grilla eller ugnssteka fisken hel är fantastiskt enkelt. Den blir saftigt god och ofta billigare. Personalen kan hjälpa dig att ta ur fisken och förklara hur du ska göra. Håll det enkelt. Tänk på hur fisken ska ätas och bli inspirerad. Svamp till abborren? Messmörsås till fjällrödingen? Färska örter, citron, lime, chili, vitlök, schalottenlök är vanliga smakkompisar i fisksammanhang. Det finns annat än lax och torsk! Ge dig själv en utmaning och prova fiskar, musslor och skaldjur som du inte lagat förut. Ät fler fisk! TIPS FRÅN PÄR I FISKDISKEN Våga prova nytt! Handla i säsong! Köp hel fisk också! Välj alltid miljömärkt! Smaksätt rätt! Pär Pettersson, fiskansvarig Sabis Fältöversten, Stockholm7 TUNT SKUREN GÖS MED BLODAPELSIN Desirée Jaks, Årets Kock 2023 & Årets rätt 2024, Jaks Gastronomi Ingredienser: •200 g tunt skuren MSC-märkt gösfilé •2 st endiver, vita Blodapelsindressing •2 dl pressad juice från blodapelsin eller apelsin, med fruktkött •2 msk ljus soja •1 tsk honung •0,2 g saffranspistill •½ tsk fisksås •Salt •1 st blodapelsin •Olivolja •Pepprigt flingsalt TIllagning blodapelsindressing Blanda ihop, juice, soja och honung. Krossa saffranen lätt med fingrarna och blanda ordentligt med vätskan tills honungen har smällt. Smaka upp med några droppar fisksås och salt. Servering: 1.Skär endiv i mindre munsbitar och lägg i isvatten fram till servering. 2.Skala och skär blodapelsin i filéer, dela filéerna en gång i mitten. 3.Arrangera gösen i botten på en tallrik, toppa med flingsalt. 4.Sila av och dressa endivbladen med olivolja och lite salt. 5.Lägg blodapelsinfiléer på gösskivorna och sedan endiver. 6.Avsluta med att dressa allting med blodapelsindressingen. ”Kreativiteten är enorm i vad man kan göra med vitfisk! Grytor, soppor, grillat är några av mina favoriter.” Next >