DEN BLÅ KOKBOKEN Hållbara recept på fisk- och skaldjur2TIPS FRÅN PÄR I FISKDISKEN GRILLAD GÖSFILÉ ANDREAS TONFISKPASTA ÅNGAD SICHUAN- OCH CHILIFISK ÅRETS RÄTT 2024 AV DESIRÉE JAKS MACKA MED MATJESSILL SILLAR VI GILLAR! PIZZA BLANCO MED RÖD CAVIARMIX TUNA MELT MED TWIST STEKT INLAGD SILL FISKLASAGNE I AIRFRYER MSC-MÄRKT KATTMAT CEVICHE FRÅN FOODTRUCKEN VARFÖR MSC? 3 5 7 9 11 13 14 16 19 21 23 24 27 28 HÅLLBARA RECEPT FRÅN MSC! 33 Fråga alltid efter MSC-märkt fisk i din butik. All sjömat med MSC-märket går att spåra tillbaka till det hållbara MSC-certifierade fisket. Fråga personalen om vad som är mest prisvärt och i säsong just nu! Detsamma gäller tillbehören. Att grilla eller ugnssteka fisken hel är fantastiskt enkelt. Den blir saftigt god och ofta billigare. Personalen kan hjälpa dig att ta ur fisken och förklara hur du ska göra. Håll det enkelt. Tänk på hur fisken ska ätas och bli inspirerad. Svamp till abborren? Messmörsås till fjällrödingen? Färska örter, citron, lime, chili, vitlök, schalottenlök är vanliga smakkompisar i fisksammanhang. Det finns annat än lax och torsk! Ge dig själv en utmaning och prova fiskar, musslor och skaldjur som du inte lagat förut. TIPS FRÅN PÄR I FISKDISKEN VÅGA PROVA NYTT! HANDLA I SÄSONG! KÖP HEL FISK OCKSÅ! VÄLJ ALLTID MILJÖMÄRKT! SMAKSÄTT RÄTT! Pär Pettersson, fiskansvarig Sabis Fältöversten5 Ingredienser ∙600 g MSC-märkt gösfilé ∙900 g delikatesspotatis eller färskpotatis ∙500 g morötter ∙1 purjolök ∙1 paprika röd eller gul ∙250 g körsbärstomater ∙1 knippe dill ∙250 g smör ∙Salt, Cayennepeppar, vitpeppar ∙MSC-märkta räkor som topping Tillagning 1. Koka potatisen i lättsaltat vatten. 2.Skiva morötterna och koka dem lätt i saltat vatten. 3. Skiva purjolöken. Skiva paprikan och dela på mitten. Dela tomaterna i kvartar. Plocka av dillen i små kvistar. Skär gösen i mindre bitar. Lagom som munsbitar. 4.Riv av ett folieark ca 45 cm långt. Lägg på de tillbehör du önskar. Potatis, morot, purjolök, gös, salt, cayenne- peppar eller vitpeppar. Salta gösen ordentligt. 5.Fyll sedan på med paprika, tomat och dill. Toppa den några skivor smör. Vik ihop foliepaketet och lägg det på glöden eller på grillgallret. Gösen ska vara lagom genomgrillad. När den är helt vit är den klar. Nu kan du njuta av den goda gösen! GRILLAD GÖSFILÉ Anna Vesper Gunnarsson, 17:e generationen yrkesfiskare Hjälmaren 2 "GENOM ATT ÄTA MILJÖMÄRKT GÖS BIDRAR VI TILL ATT KOMMANDE GENERATIONER OCKSÅ KAN ÄTA VÅR FINA FISK FRÅN HJÄLMAREN"˝TONFISK OCH PASTA ÄR SUPERGOTT OCH LÄTT ATT GÖRA EFTER SKOLAN!˝7 ANDREAS TONFISKPASTA Ingredienser ∙2 burkar MSC-certifierad tonfisk i olivolja ∙2 msk olivolja ∙2 msk tomatpuré ∙175 ml passerade tomater ∙1 msk kapris ∙2 msk hackade svarta oliver ∙1 lagerblad ∙250 g spaghetti ∙50 g parmesanost ∙Salt och peppar efter smak Andrea, 15 år Tillagning 1. Värm olivolja i en stekpanna. Spritsa i tomatpurén och stek på medelvärme i 1 minut. 2. Lägg i paprikan och stek den i några minuter. 3. Lägg i tonfisken blanda allt. Häll i den tomat, kapris, oliver och lagerblad. Blanda och låt såsen värmas upp på låg värme. Rör om då och då. 4. Koka upp en kastrull med vatten och salt. Lägg i spaghettin och koka enligt anvisningarna på paketet. Lägg i skålar. 5. Rör om såsen ordentligt och smaka av med salt och peppar. Häll såsen över spagettin, toppa med ganska mycket parmesanost och servera. Det blir supergott! 2Next >